Oman ryhmän palautteen arviointi (Jenni, Leena, Minna ja Tanja)
6.6.2017 Tiimi 2: Ammattietiikka ja eettiset periaatteet
13.6.2017 Tiimi 2: Tutkittua tietoa sekä teorioita ohjaamiseen ja kohtaamiseen liittyen
Ensimmäisenä opetuspäivänä 6.6.2017 meidän ryhmässämme (Elbrus) opettajina olivat Minna, Jenni ja minä Tanja. Toisena opetuspäivänä 13.6.2017 opettajana oli myös Leena.
Palautelomakkeessa oli neljä kohtaa. Kysymykset palautelomakkeessa olivat seuraavat:
Oliko opetusmenetelmä hyvä?
Toimiko tekniikka hyvin?
Onnistuiko ajankäyttö?
Ja lopuksi: Anna lyhyt sanallinen palaute.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oppilaat olivat opetusmenetelmiin ja tekniikan käyttöön tyytyväisiä. Pääsääntöisesti myös ajankäyttö oli onnistunut.
Sanallinen palaute oli myös ihan hyvää ja kannustavaa.
Palautteen perusteella opetustuokioissa voisi olla vähemmän tekstiä PowerPoint -esityksissä.
Asian voisi ehkäpä oppilaille ilmaista enemmän kuvilla ja kaavioilla, joita sitten opettaja selittäisi ja selventäisi.
Kysymyksiä voisi olla myös enemmän esillä esityksessä. Keskustelu ja opetus voisi edetä osittain kysymysten kautta ja pohjalta.
Itsellä omissa muistiinpanoissa olisi sitten enemmän tekstiä, mitä sitten selittäisi ja opettaisi.
😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😀😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
Muut ryhmät
Tiistai 6.6.2017 Arvo-osaaminen
Tiimi 1: Koulutusjärjestelmän esittely (Anna)
Tiimi 3: Kestävä kehitys opettajan työssä (Kyösti)
Tiimi 4: Comeniuksen vala (Mervi)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halti (Kyösti)
Kestävä kehitys
Kestävää kehitystä käsiteltiin monipuolisesti ja selvästi kaavion avulla.Kestävä kehitys koostuu ekologisesta kestävästä kehityksestä, taloudellisesta kestävästä kehityksestä, kulttuurisesta kestävästä kehityksestä ja sosiaalisesta kestävästä kehityksestä.
Ekologiseen kestävään kehitykseen kuuluu luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen ja ekosysteemien toimivuudesta huolehtiminen. Niitä voidaan auttaa esimerkiksi energiatehokkuudella ja ympäristönsuojelulla. Keskustelimme esimerkkien avulla miten esimerkiksi opettaja huolehtii ekologisen kestävän kehityksen toteutumisesta.
Taloudelliseen kestävään kehitykseen kuuluu tasapainoisesta kasvusta huolehtiminen ja ylikulutuksen välttäminen. Keskustelimme miten opettaja voi vaikuttaa taloudelliseen kestävään kehitykseen.
Kulttuurinen kestävä kehitys. Hyväksytään kulttuurien monimuotoisuus, eri kulttuurien säilyminen ja arvostaminen. Keskustelimme miten opettaja voi vaikuttaa kulttuuriseen kestävään kehitykseen?
Sosiaaliseen kestävään kehitykseen kuuluu ihmisarvon ja yksilön perusoikeuksien kunnioitus. Sosiaaliseen kestävään kehitykseen voidaan pyrkiä eriarvoisuuden poistamisella, riittävällä toimeentulolla ja antamalla mahdollisuuksia koulutukseen.
Kyöstin esitys oli myös hyvä ja eteni hyvin kysymysten pohjalta. Keskustelut opetuksen aikana ovat hyviä ja pitävät mielen virkeänä.
Anna Purna (Anna)
Suomen koulutusjärjestelmä
Suomen koulujärjestelmä alkaa esiopetuksesta ja peruskoulusta.Näiden jälkeen tulee toiseen asteen koulutus. Oppilas voi valita lukion tai ammatillisen toisen asteen koulutuksen.
Seuraava kouluaste on korkea-aste. Se voi olla yliopisto tai ammattikorkeakoulu. Yliopistossa voi suorittaa kandidaatin tai maisterin tutkinnon. Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa alemman tai ylemmän amk-tutkinnon.
Koulutus jakautuu perusasteeseen, toiseen asteeseen ja korkea-asteeseen.
Annan esitys oli hyvä ja iloisen tyylinen. Lehtileikkeen näyttäminen ja itsenäinen lukeminen oli hyvä idea.
Mount Everest (Mervi)
Comeniuksen vala ja sen merkitys laajemmin
Comeniuksen vala
Opettajan työn tueksi ja ohjeeksi on laadittu Comeniuksen vala. Siihen on kirjattu opettajan ammattietiikan keskeiset periaatteet.
Mervillä oli myös hyvä esitys. Siinä opetus pohjautui monipuolisesti kuvaan, youtube videoon ja kilpailuun. Oli ihan hyvä ettei aina tarvi olla PowerPoint esitystä. Esitys pohjautui paljon hyvään youtube -videoon, jossa oikeastaan selitettiin kaikki oleellinen aiheesta.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tiistai 13.6.2017 Ammatillinen kohtaaminen
Tiimi 1: Opettaja työyhteisön jäsenenä (Sonja ja Marko)
Tiimi 2: Tutkittua tietoa sekä teorioita ohjaamiseen ja kohtaamiseen liittyen (Tanja ja Jenni)
Tiimi 3: Miten ohjaus muuttuu opiskelijan osaamisen kehittymisen myötä (Kyösti)
Tiimi 4: Ryhmä opettajan ja yksilöiden voimavarana (Katri)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oma kommentti: Pitäisi kirjoittaa nämä jo siinä vaiheessa, kun kuuntelee toisten esityksiä. Nyt vain keskityin kuuntelemaan. Myöhemmin, kun sitten yrittää kirjoittaa, niin ei enää muista niin hyvin.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anna Purna (Sonja ja Marko)
Opettaja työyhteisön jäsenenä
Alussa määriteltiin yhteisö ja työyhteisö. Työpaikka on yhteisö, jossa on sosiaalista kanssakäymistä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.Omaa työyhteisöä voi aina kehittää. Toimiva työyhteisö on laadukkaan työn edellytys.
Seuraavaksi katsoimme youtube-videon työyhteisöstä ja keskustelimme omista kokemuksistamme koskien työyhteisöä.
Opettajan työ voi olla sekä yksinäistä että yhteistoiminnallista. Yhteistoiminnallisuudella tarkoitetaan, että eri oppiaineita sekoitetaan keskenään. Opettaja toimii myös yhteistyössä kollegoidensa ja yritysmaailman/työelämän kanssa.
Tavoitteena pitäisi olla yhdessä oppimisen kulttuuri, yhteistoiminnallinen opetuskulttuuri, hyvät verkostot ja työelämäkumppanuus.
Sonja ja Marko opettivat hyvin. Selvästi ja rauhallisesti. Omat kokemukset ja kysymykset olivat hyvä lisä opetukseen.
Halti (Kyösti)
Miten ohjaus muuttuu opiskelijan osaamisen kehittymisen myötä?
Aluksi käsiteltiin, että mitä ohjauksella tarkoitetaan, miten eettisyys huomioidaan ohjauksessa ja mikä on ohjauksen tavoite?Keskustelimme myös siitä, että miten opiskelijaa tulisi ohjata opintojen eri vaiheissa. Millä tavalla ohjausta tarvitaan ennen opintoja, opintojen alussa, aikana, lopussa ja valmistumisen jälkeenkin.
Tutustuimme myös opiskelijan itseohjautuvuuden tasoihin ja opettajan eri rooleihin. Oppilaan osaamisen kehittyessä myös opettajan rooli muuttuu. Opiskelija voi olla riippuvainen, kiinnostunut, sitoutunut ja itseohjautuva. Opettajan rooli voi opiskelijasta riippuen olla valmentava auktoriteetti, ohjaava motivaattori, mahdollistaja tai asiantuntija/konsultti.
Lopuksi oli Kahoot -tietokilpailu.
Kyöstin opetus eteni hyvin kysymysten pohjalta, joita hän esitti meille oppilaille. Keskustelu ja kommunikointi oli hyvää. Alussa esitetty musiikkivideo oli myös mukava lisä opetukseen. Kahoot -tietokilpailu oli myös hyvä.
Mount Everest (Katri)
Ryhmä opettajan ja yksilöiden voimavarana
Aiheesta oli lukemisena hyvä lehtijuttu ryhmäkoon vaikutuksesta opettajan työskentelyyn ja oppilaan menestykseen. Pienempi ryhmä, parempi elämä -lehtijutussa käsiteltiin hyvin opetusryhmän koon ja koostumuksen vaikutusta oppimistuloksiin. Pienemmällä ryhmäkoolla vaikutti tutkimusten mukaan olevan vain hyviä vaikutuksia oppijoiden oppimiseen ja elämään.Katsoimme myös ihanan youtube-videon ryhmätyöskentelystä. Siinä pienet musiikinopiskelijat soittivat ryhmänä hienosti. Keskustelimme aiheesta.
Lehtileike perinteisen ja yhteistoiminnallisen oppimisen vertailusta oli myös hyvä ja selventävä.
Katri opetti myös hyvin. Erityisesti jäi mieleen se, että Katri osasi hyvin myös vastata kysymyksiin mitä keskusteluissa tuli esille. Osasi myös käyttää hyvin web-ympäristöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti