Turvallisuus


Käsitteet 

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
Oppimistehtävä: Mitä tarkoittavat fyysinen, sosiaalinen ja psyykkinen turvallisuus? Tarkastele käsitteitä oman alasi opetuksen näkökulmasta.
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Lain mukaan jokaisella oppilaalla on oikeus opiskella turvallisessa opiskeluympäristössä. Turvallisuus on ihmisoikeus, joka kuuluu kaikille.


Mielestäni eri turvallisuuden puolet toteutuvat opettajan työssä, jos koulusta ja oppimisesta yritetään saada turvallista ja kaikille mahdollisimman mukavaa. Koulun ja luokan pitäsi olla paikkoja, joissa oppilaalla on turvallinen ja hyvä olo.

Oppilaiden fyysinen turvallisuus toteutuu, jos seuraavat asiat ovat kunnossa. Paloturvallisuus ja vaaratilanteet on huomioitu oppimisympäristössä ja koulutilassa eikä oppilas kohtaa väkivaltaa tai ilkivaltaa oppilaitoksessa.

Psyykkinen turvallisuus koostuu oppilaan henkilökohtaisesta hyvinvoinnista, toimintakyvystä, koskemattomuudesta ja turvallisuudesta.

Sosiaalinen turvallisuus toteutuu, jos oppimisympäristössä toteutuu tasa-arvo ja hyvät käytöstavat eikä siellä ilmene koulukiusaamista tai syrjintää.

Opettajien ja muun henkilökunnan käytös ja toiminta vaikuttavat oppilaiden kokemaan pedagogiseen turvallisuuteen.





















Lähde ja kuvan lähde: https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/82812/gradu05293.pdf?sequence=1


Lait ja dokumentit

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫ 
Oppimistehtävä: Perehdy pelastuslakiin, Opetushallituksen materiaaliin ja (harjoittelu)oppilaitoksesi pelastussuunnitelmaan. Kiteytä oman toimintasi kannalta keskeiset, opiskelijoita ja muuta toimintaa koskevat lait ja toimintaohjeet.

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Opettajan on hyvä tietää perusasiat Pelastuslaista. Opettajan on hyvä muistaa huolellisuusvelvollisuus ja yleinen toimintavelvollisuus sekä tietää oppilaitoksen pelastussuunnitelma.


Pelastuslain tarkoitus on parantaa turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia ja niiden seurauksia.

Yleinen toimintavelvollisuus tarkoittaa, että jokainen on velvollinen viipymättä ilmoittamaan tulipalosta, vaarasta tai onnettomuudesta vaarassa oleville. Lisäksi on tehtävä hätäilmoitus ja ryhdyttävä pelastustoimenpiteisiin.


Huolellisuusvelvollisuus tarkoittaa, että jokaisen on oltava huolellinen tulipalon tai muun onnettomuuden välttämiseksi. Jokaisen on mahdollisuuksiensa mukaan ja määräysvaltansa piirissä valvottava, että kaikki noudattavat tulipalon, onnettomuuksien ja henkilöturvallisuuden ehkäisemikseksi ja varmistamiseksi annettuja säännöksiä ja määräyksiä.


Pelastussuunnitelma on laadittava rakennukseen/kohteeseen, joka on poistumisturvallisuuden tai pelastustoiminnan kannalta vaativa tai jossa mahdollisten vahinkojen seurausten arvioidaan olevan vakavat.

Pelastussuunnitelmassa on kerrottuna mahdolliset vaaratekijät ja riskit sekä toimenpiteet niiden ehkäisemiseksi. Pelastussuunnitelman periaatteet ja toimintaohjeet on tehtävä henkilöstölle, oppilaille ja muille tilojen käyttäjille tutuiksi.

Suunnitelman tekemisestä vastaa rakennuksen tai alueen haltija. Pelastussuunnitelman tavoitteena on ennaltaehkäistä ja poistaa vaaroja ja suunnitella etukäteen toimenpiteitä onnettomuustilanteisiin. Pelastussuunnitelman ajantasaisuudesta huolehtii koulun rehtori tai henkilö, jolle tehtävä on annettu. Yhteistyötahoja suunnittelussa ovat pelastus-, poliisi-, terveydenhuolto- ja työsuojeluviranomaiset, opetustoimi sekä kouluissa ja oppilaitoksissa opetushenkilöstö.


Pelastussuunnitelma on kirjallinen asiakirja, jossa on selkeät koulukohtaiset toimintaohjeet. Toimintaohjeet on pystyttävä ottamaan nopeasti käyttöön, jotta toiminta vaaratilanteessa on tehokasta. Suunnitelmaa pitää päivittää säännöllisesti ja käytännön pelastusharjoituksia on hyvä myös tehdä säännöllisesti.

Lähteet:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110379 Pelastuslaki

http://www.oph.fi/opetustoimen_turvallisuusopas/uhka_ja_vaaratilanteissa_toimiminen/pelastussuunnitelma


⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Oppimistehtävä: Perehdy työturvallisuuslakiin. Kirjaa oman alasi opettamisen näkökulmasta keskeiset työturvallisuuteen liittyvät seikat.

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Työturvallisuuslain tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työntekijöiden työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi. Lain tarkoitus on myös ehkäistä työtapaturmia ja muita työympäristöstä johtuvia työntekijöiden fyysisen ja henkisen terveyden haittoja.


Työnantajan huolehtimisvelvoite tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin, työympäristöön ja työntekijän edellytyksiin liittyvät varotoimet. Työnantajan on suunniteltava ja  parannettava työolosuhteet sellaisiksi, että vaara- ja haittatekijöiden syntyminen estetään ja poistetaan. Työnantajan on tarkkailtava työympäristön ja työtapojen turvallisuutta jatkuvasti.


Työsuojelun toimintaohjelma: Työnantaja tekee ohjelman työympäristön ja -olojen kehittämiseksi. Tavoitteena on työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden edistäminen sekä työkyvyn ylläpitäminen.


Työntekijälle annettava opetus ja ohjaus. Työntekijän on tiedettävä työpaikan haitta- ja vaaratekijät ja hänen on tiedettävä miten haittoja ja vaaroja estetään. Myös työntekijän osaaminen ja työkokemus on otettava huomioon, kun työntekijä perehdytetään työhön ja työpaikkaan.

Työturvallisuus laissa on myös pykälä työnantajan ja työntekijöiden välisestä yhteistoiminnasta. Hyvä työturvallisuus edellyttää työnantajan ja työntekijän yhteistoimintaa.

Työntekijällä on myös yleisiä velvollisuuksia: Työntekijän on noudatettava työnantajan toimivaltansa mukaisesti antamia määräyksiä ja ohjeita.

Työntekijän on noudatettava turvallisuutta, järjestystä, siisteyttä, huolellisuutta ja varovaisuutta. Työntekijän on kykyjensä mukaan huolehdittava omasta ja muiden työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä. Työpaikalla ei myöskään saa tapahtua häirintää tai epäasiallista kohtelua.

Työntekijän on myös ilmoitettava viipymättä työolosuhteissa, työmenetelmissä tai koneissa, tms. havaitsemistaan vioista ja puutteellisuuksista, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijöiden turvallisuudelle tai terveydelle. Työntekijän on myös mahdolllisuuksiensa mukaan poistettava havaitsemansa viat ja puutteellisuudet

Myös työpisteen ergonomiaan on kiinnitettävä huomiota. Ne on valittava, sijoitettava ja mitoitettava asianmukaisella tavalla.

Työpaikan rakenteiden, materiaalien ja varusteiden sekä laitteiden tulee olla turvallisia ja terveellisiä työntekijöille. Työpaikan kulkuteiden ja pelastusteiden on oltava turvallisia ja ne on pidettävä turvallisessa kunnossa.

Lähde: Työturvallisuuslaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738


⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Oppimistehtävä: Perehdy Opetushallituksen materiaaliin ja (harjoittelu)oppilaitoksesi suunnitelmiin. Kiteytä oman toimintasi kannalta keskeiset, opiskelijoita ja muuta toimintaa koskevat lait ja toimintaohjeet.
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Vaadittavat suunnitelmat:

1. Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä:

Opetuksen järjestäjällä tulee olla opetussuunnitelman yhteydessä suunnitelma, jossa on periaatteet ja toimintaohjeet oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Suunnitelmaa pitää myös noudattaa ja tarvittaessa toteuttaa.


Lähde: http://www.oph.fi/opetustoimen_turvallisuusopas/suunnitelmat_ja_asiakirjat/suunnitelma_oppilaiden_suojaamiseksi_vakivallalta_kiusaamiselta_ja_hairinnalta
  
2. Kriisisuunnitelma:

Opetussuunnitelmaan kuuluu osuus, jota voidaan kutsua kriisisuunnitelmaksi. Siinä on suunniteltu toiminta äkillisissä kriiseissä sekä uhka- ja vaaratilanteissa. Koulutuksen järjestäjä vastaa paikallisen opetussuunnitelman laadinnasta. Kriisisuunnitelman tarkoitus on ohjata toimintaa äkillisissä kriiseissä.

Lähde: http://www.oph.fi/opetustoimen_turvallisuusopas/uhka_ja_vaaratilanteissa_toimiminen/kriisisuunnitelma

3. Opiskeluhuoltosuunnitelma:

Oppilas- ja opiskeluhuoltolaissa säädetään, että oppilaalla ja opiskelijalla on oikeus opiskeluhuoltoon.


Opiskeluhuoltoon kuuluu opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto ja opiskeluhuollon palvelut: psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Opiskeluhuolto voi olla ennaltaehkäisevää yleistä palvelua tai henkilökohtaista, jolloin siihen kuuluu tarvittavien asiantuntijoiden tuki.

Opiskeluhuoltosuunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaitoksen ja opiskeluhuollon henkilöstön sekä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Koulu- ja oppilaitoskohtaista opiskeluhuoltosuunnitelmaa koskevat määräykset: opetussuunnitelman perusteet ja muut määräykset (ammatillinen koulutus) on koottu yhteen: Opetushallituksen Oppilashuollon opas

Opiskeluhuoltoa ohjaa seuraavat suunnitelmat:

  1. lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, johon sisältyy opiskeluhuoltoa koskeva osuus
  2. paikalliseen opetussuunnitelmaan sisältyvä kuvaus oppilas- tai opiskeluhuollosta sekä
  3. koulu- tai oppilaitoskohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma.

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
Oppimistehtävä: Perehdy (harjoittelu)oppilaitoksen turvallisuuskansioon. Kuvaa lyhyesti kansiossa olevat dokumentit.

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Raahen Ammattiopiston Turvallisuussuunnitelma on kirjoitettu dokumentti siitä, kuinka ammattiopisto varautuu toimimaan erilaisissa onnettomuus-, vaara- tai vahinkotilanteissa ja kuinka se organisoi onnettomuuksia ehkäisevän toiminnan. Suojelujärjestelyjen lähtökohtana on uhkakuvat sekä niistä johdettujen riskien arviointi ja riskien hallinta.

Turvallisuussuunnitelmassa on arvioitu mahdollisia vaara- ja onnettomuustilanteita. Ne on tunnistettava ennakkoon, jotta vahingon tapahtuessa osataan toimia nopeasti.

Seuraavassa on lueteltu tyypillisimpiä tapahtumia, joihin ammattiopiston suojeluorganisaation tulisi varautua: tapaturmat, tulipalot, räjähdykset, vaaralliset aineet, tietoturva ja ulkoiset riskitekijät.


Turvallisuussuunnitelma sisältää seuraavia asioita: turvallisuussuunnitelman tarkoitus, yleistiedot kiinteistöstä ja sen osastojen ominaisuuksista, suojeluorganisaation kuvaus, tehtävät ja toiminta onnettomuustilanteessa, henkilökunnan peruskoulutus, Ammattiopiston asema poikkeustiloissa, kaupungin pelastuspalvelu ja väestönsuojelu sekä suunnitelman tarkistukset, päivitykset ja jakelu.

Turvallisuussuunnitelma sisältää seuraavat liitteet:

1. Hätäilmoituksen tekeminen
2. Toimenpiteet tulipalon sattuessa
3. Hätäensiapu
4. Sammuttimien käyttö
5. Väestön varoittamiseen käytettävät äänimerkit
6. Pommiuhkaustilanteen puhelulomake
7. Suunnitelmakortti
8. Toiminta kriisitilanteissa
9. Suojelujohtajan toimenpideohje tehostettuun valmiuteen siirryttäessä
10. Työpaikan suojeluvalvojan tehtävät
11. Jälkivahinkojen torjuntaohje
12. Oppilaitoksen palotarkastusohje (turvallisuustarkastusohje)
13. Ohje tilapäissuojan kunnostamiseksi
14. Suojeluorganisaation yhteystiedot ja muita yhteystietoja
15. Turvallisuustarkastuslista
16. Koulutusseurantalomakkeet
17. Ammattiopiston asemapiirros
18. Ammattiopiston pohjapiirustus ja merkit
19. Suojeluhenkilöstö

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

Turvallinen arki


Oppimistehtävä kiusaaminen: Tarkastele opettajan toimintaa kriittisesti. Miten opettajan olisi pitänyt toimia?

Opettajan olisi pitänyt kuunnella oppilasta ja selvittää, että mistä leivänpalat ovat tulleet. Leivännakkelijat olisi pitänyt selvittää ja laittaa heidät keräämään leivät. Lisäksi heille olisi pitänyt pitää puhuttelu jokaiselle erikseen.



Oppimistehtävä sairaskohtaus: Tarkastele opettajan toimintaa kriittisesti. Miten opettajan olisi pitänyt toimia?

Opettajan olisi pitänyt pysähtyä kysymään oppilaalta, että mikä on hätänä ja odottaa, kunnes hengitys olisi tasaantunut. Muiden oppilaiden olisi pitänyt muistuttaa opettajaa opiskelijan astmasta.


Oppimistehtävä tulipalo: Tarkastele opettajan toimintaa kriittisesti. Miten opettajan olisi pitänyt toimia?

Opettajan olisi alussa pitänyt rauhassa parkkeerata auto oikealle parkkipaikalle. Hälytyksen tullessa opettajan olisi pitänyt rauhallisesti, mutta ripeästi ohjata oppilaat sellaiseen paikkaan ulkona, jossa eivät ole kenenkään edessä. Opettajan olisi pitänyt poistua luokasta oppilaiden kanssa ja laittaa luokan ovi lukkoon, kun kaikki ovat poistuneet luokasta.




Oppimistehtävä uhkatekijä: Tarkastele opettajan toimintaa kriittisesti. Miten opettajan olisi pitänyt toimia?

Opettaja on varmaan jo aikaisemmin huomannut, että kyseinen opiskelija on yksinäinen. Hänen kanssaan olisi voinut jo aikaisemmin jutella kahdenkesken rauhassa ja järjestää opiskelija esimerkiksi koulupsykologin juttusille tai muuta apua. Myöskin luokassa olisi voinut jo aikaisemmin yleisesti puhua hyvästä luokkahengestä ja, että kiusaaminen/syrjiminen on kiellettyä. Ja yrittää myös tehdä asialle jotain.


Oppimistehtävä tietoturva: Tarkastele opettajan toimintaa kriittisesti. Miten opettajan olisi pitänyt toimia?

Luokassa opettajan olisi pitänyt muistuttaa jokaista kirjautumaan ulos koneelta, kun tunti loppui. Opettajan olisi pitänyt avata itse ovi ja odottaa, kunnes oppilaat hoitavat asiansa ja poistuvat luokasta uudelleen. Lopuksi ovi olisi pitänyt lukita uudestaan.







1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen artikkeli! Kiitos sinulle. Tutun kanssa juuri keskustelimmekin näistä turvallisuusasioista. Heillä on GWO ART training, eli heidän omaan alaan liittyviä turvallisuusasioita pian käyvät läpi. http://www.meriturva.fi/fi/koulutus/tuulivoima-alan-turvallisuuskoulutukset

    VastaaPoista