Osaamisen näkyväksi tekeminen (opetuskerrat 1-2)

Tuutoreiden havaintoja osaamisen näkyväksi tekemisestä kahden edellisen opetuskerran osaamisalueiden (arvo-osaaminen, ammatillinen kohtaaminen) osalta.

Osoititko mielestäsi osaamistasi näissä asioissa? Olethan muistanut dokumentoida ne blogiisi! 

  1. Jokainen opettaja on osoittanut osaamistaan opetusmenetelmien käytössä (osaamistavoite 3.1). Perustele ja arvioi käyttämäsi menetelmiä blogissasi.

    Olen pitänyt kaksi oppituntia Adobe Connect -videoneuvottelutilassa. 

    Keräsimme ryhmänä opetusmateriaalia ja teimme siitä PowerPoint -esitykset. Esitykset sisältivät tekstin lisäksi kuvia, popplet -kaavioita, youtube -videon ja Kahoot -kilpailun. 

    Omassa opetuksessani kerroin käsiteltävästä aiheesta ja esitin samalla kysymyksiä oppilaille. Yritin saada aiheesta keskustelua aikaan.


  2. Olet käyttänyt kenties digitaalisia ratkaisuja (osaamistavoite 3.3). 
    Mitä ne olivat? Perustele ja arvioi käyttämäsi ratkaisuja. 

    Digitaalisten oppimisratkaisujen avulla yritetään saada vaihtelevuutta ja uusia menetelmiä oppimiseen ja myös saada digitaalisuutta tutuksi oppimisympäristössä. Digitaalisuuden avulla myös yritetään aktivoida oppijoita.

    Aluksi piti opetelle käyttämään Adobe Connect -videoneuvottelutilaa, että voi opettaa ja kuunnella myös muiden opetuksia.

    Meidän ryhmän opetusmateriaalissa oli yuotube -videon, joka toimi tietyn aiheen keskustelun pohjana.

    Lisäksi meillä oli Kahoot -tietokilpailu opetuksen lopuksi. Kysymykset olivat opetusaiheestamme.

    Muitakin digitaalisia ratkaisuja pitäisi miettiä ja etsiä.


  3. Miten tiimi otti huomioon opetuksen suunnittelussa meidän opintojen osaamistavoitteet ja arviointikriteerit? Aihe sivuaa osaamistavoitetta 5.

    Olen opetuksessani yrittänyt perehdyttää opiskelijat opettajan ammattietiikkaan ja oppijan ohjaukseen ja kohtaamiseen kertomalla ja keskustelemalla asioista yksinkertaisesti ja selvästi. 

    Ryhmässä, kun kokosimme esityksiä aiheista, niin yritimme havainnollistaa niitä kuvilla, kaavioilla, videolla ja tietokilpailulla. 


  4. Aihe “Opettaja työyhteisön jäsenenä” sivuaa verkosto-osaamisen osaamistavoitetta 9.2. Mitä olet oppinut tästä aiheesta?
     

    Opettajan työ on hyvin yhteisöllistä. Opettajilta vaaditaan yhteistoiminnallista työkulttuuria.  Yhteistyötä on oppilaiden, muiden opettajien, työelämän ja muiden mahdollisten toimijoiden kanssa. 

    Opettajan on huolehdittava oman ammattitaitonsa kehittämisestä ja tarvittaessa myös uuden oppimateriaalin kehittämisestä. Oppiaineita voidaan yhdistää ja se vaatii tiimityötä muiden opettajien kanssa.
    Tavoitteena yhdessä oppimisen kulttuuri. Opettajalla pitäisi olla hyvät verkostot työelämään. Siitä hyötyisivät oppilaat, opettajat, työpaikat ja koko yhteiskunta.

    Opettajien eettisissä peritaatteissa ohjeistetaan, että opettaja arvostaa tehtäväänsä ja kunnioittaa työtovereitaan. Opettaja pyrkii voimavarojen raken­tavaan yhdistämiseen ja löytämään tasapainon oman autonomiansa ja työyhteisönsä välillä. Työ­tovereiden yksilöllisyyden hyväksyminen, ymmär­täminen sekä keskinäinen apu ja tuki ovat kes­keisiä periaatteita työyhteisössä.
  5. Suomalaisen koulutusjärjestelmän esittely liittyy osaamistavoitteeseen 9.3. MIten nivot yhteen aiheen ja käsitellet blogissasi? 

    Suomalainen koulutusjärjestelmä ryhmitellään koulutusasteisiin. Suomalainen koulutusjärjestelmä koostuu kaikille pakollisen esitopetuksen ja perusasteen lisäksi toisesta asteesta ja korkea-asteesta. Toiseen asteeseen kuuluvat lukiot ja ammattikoulut. Korkea-asteenseen kuuluvat yliopistot ja ammattikorkeakoulut.

    Peruskoulu on yleissivistävä koulu ja sillä on sekä kasvatus- että opetustehtävä. Tavoitteena on opettaa tarpeellisiä tietoja ja taitoja. Opettajien tehtävänä on myös ohjata ja auttaa opiskelijaa opiskelussa ja ehkäistä opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä. Ohjaus tarkoittaa myös oppilaan itseluottamuksen, persoonallisen kasvun ja kehityksen sekä osallisuuden tukemista. Jokaisella oppilaalla on lain mukaan oikeus saada koulun työpäivinä ohjausta. Ohjaus on erityisen tärkeätä koulunkäynnin nivelvaiheissa, esimerkiksi oppilaan siirtyessä toiseen kouluun, sekä opintoihin liittyviä valintoja tehtäessä. Lähde: http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/

    Lukio rakentuu perusopetuksen oppimäärälle. Lukion oppimäärä on laajuudeltaan kolmivuotinen, mutta opiskeluaikaa voi halutessaan lyhentää tai pidentää. Oppimää­rä tulee kuitenkin suorittaa enintään neljässä vuodessa, jollei opiskelijalle perustellusta syystä myönnetä suoritusaikaan pi­dennystä. Lähde: http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/lukiokoulutus

    Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena on kohottaa väestön ammatillista osaamista, kehittää työelämää ja vastata sen osaamistarpeisiin. Lisäksi ammatillinen koulutus edistää työllisyyttä ja yrittäjyyttä sekä tukee elinikäistä oppimista. Tutkinnon voi suorittaa joko ammatillisena perustutkintona, näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena. Lähde: http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikoulutus

    Yliopistoille on ominaista tieteellinen tutkimus ja siihen perustuva ylin opetus. Ammattikorkeakoulut suuntautuvat työelämään ja perustavat toimintansa sen asettamiin korkean ammattitaidon vaatimuksiin. Lähde: http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikorkeakoulut_ja_yliopistot

  6. Onko opetuksesi ollut vuorovaikutteista? Mitä osaamista olet siis kehittänyt ja jopa osoittanut osaamistavoitteeseen 11 liittyen? 

    Opetustilanteessa olen pyrkinyt olemaan vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Olen ennalta miettinyt kysymyksiä ja vastauksia, joita voin oppilaille esittää ja joista voimme keskustella. Myös ryhmänä olemme esitystä miettiessämme yrittäneet kuvien ja videoiden avulla saada vuorovaikutteisen esityksen aikaan.


  7. Oletko kerännyt ja käsitellyt palautetta? (10.1) Kuvaa miten.

    Minna teki ryhmässämme Google Forms -palautelomakkeen, johon oppilaat ovat sitten tunnin loputtua laittaneet palautetta. Olemme katsoneet palautteet ja tehneet sekä itsenäisesti että ryhmänä päätelmiä opetuksen onnistumisesta.


  8. Tunnetko opettajan työn eettiset periaatteet? (13-kohdat). Mitä ne ovat, miten ne vaikuttavat opettajan työssäsi?

    Kyllä olen nyt perehtynyt opettajan työn eettisiin periaatteisiin. Se oli meidän ryhmämme ensimmäinen opetusaihe. 

    Opettajan työtä ohjaavia arvoja ovat ihmisarvo, totuudenmukaisuus, oikeudenmukaisuus sekä vastuu ja vapaus. 

    Hyvä ammattietiikka ohjaa opettajan vuorovaikutussuhteita. Ammattieettisissä ohjeissa tuodaan esiin yhteiset ammattilliset arvot ja periaatteet. Ammattietiikka on sisäistetty käsitys työn moraalisesta vaativuudesta. Opettajan eettiset periaatteet tuovat näkyväksi opettajan työhön aina kuuluneen eettisyyden.  

    Eettisiä periaatteita ovat opettajan suhde työhönsä, opettajan ja oppija, opettaja ja moniarvoisuus, opettaja ja yhteiskunta, opettaja työyhteisössä sekä opettaja ja sidosryhmät.


    Hyvät ohjeet löytyvät Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n sivulta:  Opettajan ammattietiikka ja eettiset periaatteet.

     
  9. Oletko ollut tiimivastaavana? Mitä osaamistasi teit näkyväksi?

    En ole vielä ollut tiimivastaavana. 
  10. Osaamistavoite 10 - reflektoit osaamistasi - eli pidät blogin ajan tasalla jatkuvasti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti